اسیدها
اسید اگزالیک
اسید اگزالیک بلور سفید رنگ و سمی است در صنعت کار برد عظیمی دارد در کار کا ههای هنری معمولا محلول پنج در صد برای از بین بردن لکه های مرکب و جوهر استفاده می شود اسید اگزالیک خاصیت اسیدی بالایی دارد ده هزار برابر قوی تر از اسید استیک انیون ان یعنی یون اکسالات به عنوان یک عامل کاهنده مورد استفاده قرار می گیرد اکسالیک اسید برای ساخت مواد شیمیایی خانگی نظیر سفید کننده ها و زنگ زدا مورد استفاده قرار می گیرد به عنوان یک پاک کننده چرخ خود رو مورد استفاده قرار می گیرد به عنوان یک ماده ثابت کننده در رنگرزی استفاده می شود
اکسالیک اسید اسید بخار شده با محلول اکسالیک اسید 5 درصد در شیره شکر به وسیله برخی از پرورش دهند گان زنبور عسل به عنوان حشره کش بر علیه کرم انگلی مورد استفاده قرار می گیرداسید اگزالیک به عنوان زنک زدا هم مورد استفاده قرار می گیرد مانند ترمیم عتیقه جات یا مکانیکی
اسید سولفوریک(جوهرگوگرد)
يکي از اسيدهاي بسيار قوي که از گوگرد ساخته مي شود، سولفوريک اسيد است.کاربرد اين اسيد بسيار گسترده است، از باتري اتومبيل تا صنايع بزرگ مس. انواع کود ، فرآورده هاي نفتي ، آهن و…
فولاد،درساختن رنگها،پلاستيک هاومواد شيميايي ديگر استفاده مي شود . اين اسيد پوست بدن را زخم مي کند و پارچه ها را سوراخ مي کند.
اسید فرمیک
اسید فرمیک به خوبی با آب و بیشتر حلالهای آلی قطبی مخلوط میشود.
اسید فرمیک بیشتر به عنوان نگهدارنده (جلوگیری از فاسد شدن) و آنتی باکتریال در غذای دام استفاده میشود. پاشیدن مقداری از آن روی علف تازه خشک شده از فساد و پوسیدگی آن جلوگیری کرده و مواد مغذی آن را تا حد بالایی حفظ میکند. برای جلوگیری از فساد غذای زمستانی دامها در مجتمعهای بزرگ دامداری از این ماده استفاده میشود.
اسید فرمیک در مرغداریها برای از بین بردن باکتری سالمونلا به غذای مرغها اضافه میشود. این ترکیب همچنین به مقدار ناچیز در صنعت نساجی و دباغی استفاده میشود. برخی از مشتقات آن مانند استرهای فرمات در صنعت خوشبوکنندهها مورد استفاده قرار میگیرند.
اسید کلرید ریک
کاربرد : برداشتن رسوب بویلرها کاهش سنگ معدن ها ، تمیز کاری فلزات بکار می رود.بصورت محلول در آب (حدود 10% وزنی) در تهیه جوهر نمک (پتک کننده و از بین برنده جرم سرامیک و…) استفاده می شود.
اسید نیتریک
سید نیتریک خالص مایعی بی رنگ است که در دمای -42 درجه سانتی گراد ذوب و در دمای 83 درجه می جوشد. در صورتی که جوشش در نور انجام شود و محیط اتاق باشد و در 41.6- درجه سانتیگراد ذوب شده ، تولید مایع بیرنگی میکند
روش تهیه اسید نیتریک امروزه در تولید صنعتی اسید نیتریک، آمونیاک بعنوان ماده اولیه استفاده میشود و برای این کار لازم است که ماده اولیه را با هوا به اکسید نیتروژن تبدیل کرد.
کاربرد اسید نیتریک:
در تهيه نيترات آمونيم كشاورزی و رنگهای سنتزی ، صنايع نظامی ، نمكهای نيترانه ، متالوژی رنگدانه ها و صنايع چاپ
اسید کرومیک
کروم به شکل سنگ معدن کرومیت ( H2CrO4 ) استخراج می شود. این عنصر را بصورت تجاری با حرارت دادن این سنگ معدن در حضور آلومینیوم یا سلیکون تهیه می کنند. تقریبا” نیمی از سنگ معدن کرومیت جهان در آفریقای جنوبی تولید می شود. اسید کرومیک دارای ساختار فرضی H2CrO4 است. نه اسید کرومیک و نه اسید دی کرومیک در طبیعت یافت نمی شوند اما آنیونهای آنها در ترکیبات متنوعی یافت می شود. تری اکسید کروم CrO3 ،-اسید بدون آب اسید کرومیک – بصورت تجاری ، بعنوان اسید کرومیک بفروش می رسد.
کاربرد اسید کرومیک (Chromic Acid):
اسيد کرومیک جهت آبكاري كرم در صنعت آبكاري مورد اسنفاده قرار مي گيرد و در واكنش با آنود كرم باعث درخشندگي و براق نمودن فلز آبكاري شده مي گردد
اسیدبوریک
بوریک اسید به نامهای دیگری همچون بوراسیک اسید یا اورتوبوریک اسید نیز خوانده می شود. بوریک اسید یک اسید ملایم است که اغلب به عنوان دوای ضدعفون کننده و گندزدا یا کند کننده و بازدارنده ی در کارخانه های انرژی هسته ای برای کنترل سرعت شکافت مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین بوریک اسید به عنوان پیش ماده ی برخی دیگر از مواد شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد.
بوریک اسید به دو صورت کریستالهای (بلورهای) بیرنگ و یا پودر سفید رنگ و حل شونده در آب وجود دارد. فرمول شیمیایی آنH3BO3 است که گاهی به صورت B(OH)3 نوشته می شود.
مهمترین تركیب بورون از نظر اقتصادی تترابورات سدیم «Na2B4O))7 5H2((O) یا بوراكس است كه به میزان بسیار زیادی در ساخت عایقهای فایبر گلاسی وسفید كننده پربورات سدیم بكار می رود.
سایر كاربردها:
- بورون غیر بلورین به سبب رنگ سبز مخصوصی كه دارد در فشفشه های نورافشان بكار می رود.
- اسید بوریك تركیب مهمی است كه در محصولات پارچه ای مورد استفاده قرار می گیرد.
- تركیبات بورون دردر تركیبات آلی و تولید شیشه های borosilicate كاربرد وسیعی دارند.
- سایر تركیبات بعنوان نگهدارنده های چوب مورد استفاده قرار می گیرند و ویژگی خاصی كه در این مورد دیده می شود درجه پایین سمی بودن آنها است.
- بورون- 10به عنوان سپری در برابر تشعشعات و نوترون یاب در كنترل رآكتورهای اتمی بكار گرفته می شود.
- مفتولهای بورون موادی سبك و بسیار مقاوم هستند و عمدتا” در سازه های پیشرفته هوا-فضا كاربرد دارند.
اسید استیک
استفاده از اسید استیک در شیمی، به عهد باستان برمیگردد. در قرن سوم پیش از میلاد، تئوفراستوس فیلسوف یونانی تشریح کرد که سرکه چگونه بر روی فلزات اثر میکند تا از واکنش آنها رنگدانههای مورد استفاده در کارهای هنری تولید شوند که از آن جمله میتوان به «سرب سفید» (کربنات سرب) و «زنگار مس» اشاره کرد که ترکیبی سبز رنگ از نمکهای مس از جمله استات مس ۲ میباشد. رومیان باستان، شراب ترشیده را در ظرفهای سربی میجوشاندند تا از آن یک شربت بسیار شیرین با نام «ساپا» تهیه کنند. ساپا سرشار از استات سرب بود که به آن «شکر سرب» یا «شکر (افسانه)زحل میگفتند و اشراف روم آنرا در مسمومسازی با سرب بکار میگرفتند. در قرن هشتم، جابر بن حیان کیمیاگر ایرانی از طریق تقطیر اسید استیک را از سرکه جدا کرد.
اسید استیک مایع، مانند آب و اتانول یک حلال پروتوندار آبدوست است. این ماده با ثابت دی الکتریک ۲/۶ ، میتواند علاوه بر حل کردن ترکیبات قطبی همچون نمکهای معدنی و شکرها، ترکیبات غیر قطبی همچون روغنها و عناصر شیمیایی مثل سولفور و آیودین را در خود حل کند. این ماده با بسیاری از حلالهای قطبی و غیر قطبی همچون آب، کلروفورم و هگزان مخلوط میشود. این خاصیت انحلال و امتزاجپذیری اسید استیک آنرا به یک ماده شیمیایی پرکاربرد صنعتی تبدیل کردهاست.
اسید استئاریک
اسید استاریک به عنوان یک عنصر در ساخت شمع، پلاستیک، مکملهای غذایی، پاستیلهای روغنی و مواد آرایشی، و همینطور برای نرم کردن لاستیک، بسیار مفید و سودمند است . همچنین از اسید استئاریک جهت سخت کردن صابونها، و به خصوص صابونهایی که با روغن نباتی ساخته میشوند نیز، استفاده میشود.
اسید استئاریک همچنین به عنوان یک ترکیب جداکننده، در هنگام ساخت گچهای ریخته گری از یک قطعه قالب گچی و یا از آشغال و پسماندهٔ قالب استفاده میشود، و نیز در موقعی که قالبی با استفاده از یک خاک رس جلا داده شدهٔ اصلی ساخته میشود. در این کاربرد، پودر اسید استاریک در آب حل شده و محلول حاصل بر روی سطحی که باید از قالب ریخته گری جدا شود، کشیده میشود. واکنش این ترکیب با کلسیم موجود در گچ، به شکل گیری یک لایه نازک از استئارات کلسیم منجر میشود که به صورت یک عامل رهاشونده عمل میکند